Det gode livet

Det gode livsløp, med spesiell fokus på barn og unge, er et STORT område med mange faktorer som spiller inn.

Hva tenker DU er viktig for å sikre det gode liv hvor alle kan føle at de er med i arbeidsliv og samfunn?

Skriv inn dine tanker etter teksten under.

Vi ser at - på lik linje med mange andre norske byer av vår størrelse - vi sliter med at for mange "faller utenfor samfunnet" i forhold til at de ikke får jobb, det er mange som slutter før de er ferdige med utdannelsesløpet, en del blir tidlig i livet uføretrygdet av ulike årsaker, flere sliter med rus og flere får psykiske problemer.

Vi vil gjerne ha innspilll i forhold til hvordan vi kan arbeide sammen for at flere mennesker kan delta aktivt i samfunnet og arbeidslivet. Dette er det viktigste vi jobber med de neste årene!

Undersøkelser viser at folk flest har det bra i Skien. Vi ligger rimelig "på snitt" i forhold til hvordan folk opplever hverdagen, boforhold og egen øknomi.


Skien ligger noe dårligere an når det gjelder utdannelsesnivå, spesielt høyere utdannelse. Vi har også flere arbeidsledige, spesielt blant menn i aldresgruppen 20-29 år, og antall barn som trenger bistand fra barnevernet.


De som ikke opplever at de kan delta på lik linje med andre i samfunnet bekymrer oss, fordi vi vet at dette påvirker levekår, helse, familielivet og opplevelsen av livskvalitet.

I tillegg vet vi at i årene som kommer trenger vi flest mulig som kan delta i arbeidslivet. Fordi befolkningen blir eldre og lever lenger, blir det færre i arbeidsdyktig alder - og derfor færre til å ta seg av nødvendige oppgaver og til å bygge fremtidens Skien.

Vi tenker at vi må begynne når barna er helt små, for vi ser dessverre sammenhenger her i forhold til at hvis barna har foreldre som sliter på et eller annet vis er sannsynligheten større for at også barna får større utfordringer i livet enn andre.

Hvordan kan vi gi barna våre en god start i livet? Og hvordan skal vi fange opp de som ikke har det så bra og som står i fare for å falle ut av skolegang og arbeidsliv?

I Samfunnsplanen er det definert mål og strategier i forhold til å:
  • Lage gode bomiljøer - med folk fra ulike samfunnslag; grøntområder og møteplasser
  • Legge til rette for å kunne være aktive foreldre, pårørende og samfunnsdeltakere
  • Gode barnehager og skoler
  • Menigsfull fritid med kultur- og idrettsaktiviteter
  • Tilby gode omsorgstjenester for de som delvis eller helt trenger hjelp i hjemmet/institusjon
  • Ha et godt nok sikkerhetsnett for de som ikke kan delta i utdannelse, arbeid eller samfunnsliv på lik linje med andre

Vi er interessert i dine synspunkter på hvordan vi sammen kan bygge et bedre samfunn - legg igjen en kommentar under teksten her eller i Idèbanken til Skien.

39 kommentarer:

  1. Hjemmet må verdsettes høyere enn i dag, særlig i forhold til de aller minste, her er hjemmet den viktigste resurssen. Barnehage er vel å bra men hjemmet er viktigst.

    Hans Jacob

    SvarSlett
  2. Planen innholder mange gode tanker og innspill, men er nok redd for at forventningene til hva kommunen kan levere av tjenester heller vil øke enn avta.

    Tor

    SvarSlett
  3. For at fritidsarenaene skal være tilgjengelig for alle barn og unge i Skien må kontingentkassa økes slik at den ikke er tom i september. Beløpet for utbetaling bør være differenisert utifra alder. Aktiviteter og utstyr blir dyrere jo eldre barnet er.

    Anne

    SvarSlett
  4. Møteplasser på tvers av generasjoner og på tvers av interesser skaper nye muligheter for nettverk og inkludering. Men hvordan gjør vi dette i praksis?

    Henriette

    SvarSlett
  5. Det offentlige og kommunen kan ikke alene sørge for det gode liv for barn og unge i Skien. Frivillige lag og foreninger må trekkes inn på bred front for å realisere samfunnsplanens utmerkede visjoner. Eksempelvis bør en se på muligheten av å knytte skole og SFO tettere sammen med kulturskole, idrettslag, og foreninger.

    SvarSlett
  6. Hvorfor blir ikke frivillig innsats verdsatt høyrere i forbindelse med jobbsøknader? Burde vi i større grad vektlegge dette også når vi ansetter nye medarbeidere i kommunen?

    Margret J

    SvarSlett
  7. For å gi barn en trygg og god oppvekst trenger vi voksne rollemodeller som tør å sette grenser, gi omsorg, samtidig som vi stiller krav.

    AC

    SvarSlett
  8. Flott Hans Jacob , flere hjemmeværende fedre !!

    SvarSlett
  9. Hva kan pensjonistene bidra med av frivillig innsats for å skape gode møteplasser mellom generasjonene?Kristin

    SvarSlett
  10. Masse flotte vyer som vi får håpe blir virkelighet og at ikke dette skaper enda større forventninger til tjenestene vi skal gi.
    Karen

    SvarSlett
  11. Jeg tror økt innsats blandt etniske grupper m integrering i samfunnet helt fra barnehage, til arbeidslivet m arbeidspraksis er et sted å begynne. Jeg tror det finnes vanvittige mange fine mennesker m mange flotte verdier og kunnskap ligger "sjult" i denne gruppen. Får vi engasjert denne gruppen vil de berike samfunnet vårt med mange verdier vi har "glemt" i dagens norske samfunn

    SvarSlett
  12. hvordan skal vi fokusere bedre på Medborger-begrepet? Jeg ønsker meg at Skien kjennetegnes av at vi bryr oss om hverandre.
    Knut

    SvarSlett
  13. vi må være tidlig inne med forebygging i skolen for å unngå at ungdom dropper ut av skolen. Hva med å dra inn flere yrkesgrupper i skolen som: vernepleiere, barnevernspedagoger etc. Tverrfaglig samarbeid fremmer helhetstenkning..

    Elisabeth.

    SvarSlett
  14. Hvordan kan Skien kommune bli bedre på å synliggjøre sine tjenester og tilbud ? Charlott

    SvarSlett
  15. Hva er egentlig det gode liv? Hva gjør oss lykkelig? For meg er det det viktig å ha et trygt og godt nærmiljø, gode møteplasser, en arbeidsplass hvor jeg trives, gode venner rundt meg og ikke minst tid til å nyte livet. Mestring er også viktig for selvfølelsen. Det er også viktig å se alle mulighetene som finnes.

    SvarSlett
  16. Enig i det A-S skriver om betydningen av å involvere større andel av innvandrere i arbeidslivet. Kan Skien kommune ta større ansvar/initiativ ift integrering ved å tilby flere lærlingplasser til denne gruppen?

    SvarSlett
  17. Jeg synes dette er en spennende plan. At vi må mobilisere familie og venner til de som mottar hjelp blir enda viktigere i fremtiden. Da kan vi oppnå mye.

    SvarSlett
  18. Vi har det egentlig ganske bra og nå nærmer det seg middag.

    SvarSlett
  19. Det er viktig å styrke og å legge til rette for det frivillige arbeidet innen idrett og kultur, dette vil igjen engasjere Foreldre. Fritiden kan bli en like stor læringsarena som det skolen kan tilby. Voksne må engasjere seg også i andres barn, husk: "Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn"

    HSB

    SvarSlett
  20. Hele Skien må engasjere seg i denne debatten. Hva slags samfunn ønsker vi oss?

    SvarSlett
  21. Mange syns at det er litt stusselig i sentrum, mange fine og godt gjemte byrom til tross, så hva skal til for at du drar friillig til sentrum kl 1800 en torsdag med fint vær

    Fredrik

    SvarSlett
  22. Spreke pensjonister kan delta aktivt i frivillighetsarbeid. Disse har mye å bidra med

    SvarSlett
  23. I løpet av en uke trur jeg jammen meg det er 2000 mennesker som går i lysløypa på Gulset. Åssen skal vi få 2000 til ut på tur. Detvil være direkte sunt

    Are

    SvarSlett
  24. Skole må drives med fokus på god undervisning. Vi må stille større krav til elever og foresatte.

    SvarSlett
  25. Det ville være en god hjelp for mange barn og familier om vi fikk miljøarbeider inn i alle skolene i Skien.
    Lise

    SvarSlett
  26. Kan vi spørre foreldre om hva de ønsker og kan bidra med av frivillighet i forhld til barns oppvekstmiljø i Skien?

    SvarSlett
  27. Utdannelse er nøkkelen til det gode liv. Dette må vi satse på. Lav eller ingen utdannelse begrenser mulighetene til arbeid og livsutfoldelse.

    SvarSlett
  28. Målene bør være målbare. De er litt for "svulstige" slik de nå ligger.

    HVordan har prosessen frem til målformuleringen vært?

    Lars

    SvarSlett
  29. for å få 4000 i løypa i Gulset, må de 2000 ha med en venn:-)

    SvarSlett
  30. Hva skal vi egentlig med skoler som har færre enn 50 elever?

    SvarSlett
  31. Bra Are. Kanske vi skal innføre "trimmtrollet"-kortet for å få flere ut?
    Stine

    SvarSlett
  32. Vi trenger et triveligere sentrum, som det er hyggelig å bevege seg i.
    Det burde være unødvendig å måtte ut av sentrum for å handle. Alle tjenester burde også være tilgjengelig i sentrum.
    Mette

    SvarSlett
  33. @Tor og @Karen Hva mener dere er galt med store forventninger, da..?

    Hvis det er slik at man ikke klarer å innfri forventninger er vel det i seg selv noe som gjør "vondt" og ikke er en akseptabel tilstand, men så langt har i alle fall jeg kun sett positive langsiktige virkninger av at folk forventer, krever og ønsker mer. Det er det passive samfunnet UTEN tydelige behov, gnist for vekst, iver og engasjement for innovasjon som får det verst på lang sikt, mener nå jeg.

    Hva jeg vil ha? Liker mye av det som er blitt sagt, så langt. Fokus på hjemmet er viktig. Hvorfor? Er det ikke summen av mennesker som har det godt med familien som man sier utgjør det beste samfunnet? (Det er i hjemmet at man får høy arbeidsmoral, lærer ærlighet, opplever samarbeid m.m.m.)

    Så HVORDAN støtte hjemmet? (Ikke et lite spørsmål.) Jeg skal forsøke å bli konkret... For barnas del er det viktig at foreldrene har det godt sammen. Og hvis foreldrene skal fungere, er det vel kanskje på sin plass å trekke frem de to viktigste momentene forskningen hevder å ha funnet svaret på når det gjelder skillsmissestatistikken: 1) Livssyn og 2) økonomi.

    Livssyn skal jeg ikke uttale meg om, men økonomi kan man gjøre mye for å hjelpe til med. Nå ikke direkte, men indirekte... Eks er det vel få som flytter hit eller blir her lenge dersom ikke både mor og far finner - dersom de ønsker det - arbeid med "noenlunde lik geografisk nedslagsfelt". Tenk om vi f eks hadde et eget kontor som samarbeider effektivt med NAV, rekrutteringsbyråer m.m. som potensielle innflyttere (nå tenker jeg tilflytning, da, som mulig satsning) kunne ringe til når en av foreldrene har funnet jobb: "VI HJELPER DIN PARTNER TIL OGSÅ Å FINNE JOBB"

    Vet det kan høres rart ut, men kanskje begynnelsen på en ide som kunne blitt til noe større..?

    SvarSlett
  34. Skien gjør mye bra til glede for mange. Kanskje det kunne gjøre en forskjell å få flere gode hjelpere inn i skolen?
    Tove

    SvarSlett
  35. Hvordan få til gode opplevelser i sentrum som handler om kultur og spennende byrom,møteplasser?

    SvarSlett
  36. ...og så tror jeg et sted som yrer av unge positive mennesker er et signal som peker i hvilken retning et samfunn går (les: fremtiden). Jeg skulle så gjerne sett mange flere elever og studenter i Skien! Mer fokus på å bringe utdanningsmiljøene til hjertet av Telemark?

    SvarSlett
  37. I tillegg til kino på Landmannstorget vil jeg gjerne ha et supermoderne bibliotek der. Kristin

    SvarSlett
  38. 25% faller ut av videregående skole. Viktig å satse på ungdomsskolen og utfordre fylkeskommunen til å gjøre en innsats for å bedre dette.
    Sats mer på yrkesutdanning i Grenland sammen med Porsgrunn kommune. Det er for mange som må reise ut av distriktet for å utdanne seg. Å tiltrekke seg og beholde unge voksne er viktige for å utvikle vår kommune.
    MHt folkehelse: Ta initiativ til flere skiløyper og merkede stier ut i marka fra boområdene. En oppgave for lokalutvalgene?
    Gi mer støtte til foreninger som speider, 4H ol. Disse satser på en bred engasjering av barn og unge
    Kommunen bør også samarbeide mer med menigheter (både statskirken og frimenigheter) om engasjement i nærmiljøene.
    mvh Tor Severinsen

    SvarSlett
  39. Det gå tydelig frem både i innleggene her og i møtet på Sitt Ned at frivilligheten og dens vilkår opptar mange. Det bør politikere ta som en invitasjon til å få hjelp til å løse mange og voksende oppgaver i Skien. Dere politikere har ikke råd til å la være! Alt godt frivillighetsarbeid må ønskes velkommen og stimuleres.

    SvarSlett